Yatzy – Världens mest sålda tärnings spel

yatzyYatzy väcker många gamla minnen hos mig personligen. Det här spelet är både fantastiskt kul, lärorikt och enkelt på samma gång. Dels får man addera, dels så behöver man en gnutta tur och dels så får man kasta tärningarna och förväntansfullt hoppas på rätt nummer.

Yatzy är ingen Svensk uppfinning men jag kallar tycker den är ett måste på Svenska Spel eftersom det är ett spel i stort sett varenda eller åtminstone varannan Svensk har spelat någon gång.

Exakt vem som uppfann spelet har jag inte lyckats gräva fram men det jag har hittat är att rättigheterna till spelet köptes 1956 av Edwin S. Lowe som köpte det av ett par som spelade spelet på si yacht.

Känner du INTE till Edwin S Lowe kan jag rekommendera dig att läsa hans historia för detta är mannen som även introducerade spelet beano (bönor) till världen som vi numera känner igen som spelet bingo.

Yatzy spelregler

Yatzy går ut på att kasta tärningar och samla olika kombinationer. Varje gång en spelare ska kasta så har han eller hon 5 tärningar som denna får kasta tre gånger i rad men man behöver inte utnyttja alla tre chanser. Får man tex 5 sexor redan första kastet vill man förmodligen behålla dessa och då skippa sina två tärningskast.

Poängsumman från varje omgång skrivs ner på ett block där man har olika kombinationer man kan fylla. Varje rad på detta block motsvarar en regel som tärningarna måste uppfylla. tex på rad 5 så ska spelaren samla femmor och man får då endast skriva poängen från dom tärningarna man faktiskt fått femma på.

Blocket är uppdelat med olika kombinationer men spelaren behöver inte följa dessa i den ordning som dom anges utan väljer under varje spelomgång var han eller hon vill placera sina poäng. Dock blir dessa val färre desto längre man kommer in i spelet och kan då i vissa fall inte välja något om man inte fått en kombination som passar.

Tex har du bara tvåor och fyror kvar men har inte fått något utav dessa nummer så kan du inte sätta poäng i någon. Däremot måste du ändå dra ett streck i ett utav rutorna.

Spelet ska gå till som så att varje spelare ska fylla i minst en rad i blocket under varje spelomgång så att det blir exakt lika många omgångar per spelare.

Övriga regler i yatzy

  • I Yatzy kan man få en bonus som ger spelare 50 extra poäng. För att få detta måste spelaren ha minst 63 poäng totalt i det översta fältet på blocket.
  • Yazty är namnet på spelet eftersom det är den bästa kombinationen i spelet. Att få yatzy innebär att man har samma nummer på alla fem tärningar. Ovasett vilket nummer det är ger denna kombination spelaren 50 poäng om han eller hon väljer att lägga den i raden yatzy.
  • En liten steg ger 15 poäng och är när man har 1,2,3,4,5.
  • En stor stege ger 20 poäng och är när man har 2,3,4,5,6.
  • Totalt finns det 15 olika poäng villkor man kan lyckas med som som mest kan ge 374 poäng.
Intressant om Svenska Yatzy

Svenska spelet Yatzy skiljer sig faktiskt från den internationella Yatzty. Till att börja med så får man i Sverige 50 bonuspoäng medan man i andra länder endast får 35 poäng.

Poängberäkningen för triss och fyrtal skiljer sig där fyrtal ger 15 poäng och triss 20 och så finns inte ett par och två par i andra länders yatzy.